War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

De diversiteit en de rijkdom van de collecties van het Legermuseum, die dan ook nog eens in een prachtige architecturale omgeving staan opgesteld, wekken ongetwijfeld verbazing op! Voor deze nocturne zijn alle blikken op de buitenlandse verzamelingen gericht. Getuigenissen van verre contreien en vreemdsoortige objecten nodigen tot een denkbeeldige reis uit, misschien wel aan boord van een toestel uit de ongelooflijke vliegtuigcollectie.

Op het programma:

  • een wereldreis aan de hand van verhalen en anekdotes over topstukken verteld door medewerkers van de instelling;

  • de ontdekking van de beroepen in h...

Meer weten...

16 augustus 1897. De Belgica maakt zich op om de haven van Antwerpen uit te varen en koers te zetten naar Antarctica. Aan boord maken we kennis met een team van internationale wetenschappers belust op nieuwe ontdekkingen… en met Colin, een jongen die dol is op avontuur. Voorlopig weten de avontuurlijke reizigers nog niet dat hen een lange tocht vol gevaren wacht. Op naar het witte continent!

Na het succes van “Pipo, de oorlogshond” over de Grote Oorlog en “Belle-Fleur” over de mijnen staat onze schrijfster van jeugdboeken Sandrine Place klaar met een nieuw werk: “Belgica. Op ontdekkingsreis naar Antarctica” (...

Meer weten...

Tussen de medewerkers van onze instelling bevinden zich kunstenaars, ontwerpers, leerkrachten … en auteurs.

Sandrine Place, onze collega van de Educatieve Dienst, klimt tijdens haar vrije tijd in de pen om jongeren op speelse wijze over geschiedenis en erfgoed te vertellen. Vandaag stellen we u haar eerste jeugdboek voor, “Pipo, de oorlogshond”, dat in 2014 bij Renaissance du Livre verscheen (met tekeningen van Marie de Salle).

Augustus 1914 : België wordt meegesleept in de Grote Oorlog. In de IJzervlakte komt het tot gevechten en zware beschietingen. Ook de hoeve van hondje Pipo wordt gebombardeerd. Hij ma...

Meer weten...

Op 11 november 1918 zwijgen de kanonnen aan het westelijk front. Het kruim van de Belgische historici legt uit hoe België na vier jaren van oorlogsellende moeizaam de rug rechtte. Heel wat steden en dorpen zijn verwoest en de Belgische kustregio is herschapen in een heus maanlandschap. Fabrieken zijn geplunderd, spoorwegen en havens vernield. Er heerst grote werkloosheid en ziektes verzwakken de bevolking. Het voedseltekort is acuut. Ook de menselijke tol van de Eerste Wereldoorlog is hoog: de samenleving rouwt. De doden worden herbegraven en hun namen verschijnen op oorlogsmonumenten. Duizenden oud-strijders, ve...

Meer weten...

Het ultieme overzichtswerk over België en de Tweede Wereldoorlog!

De Tweede Wereldoorlog blijft tot vandaag de ophefmakendste periode in de Belgische geschiedenis. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding is het debat over de donkere oorlogsjaren nog altijd brandend actueel. Met dit nieuwe referentiewerk over België en de Tweede Wereldoorlog maken historici en andere specialisten van diverse onderzoekscentra de balans op: hoe werkte de oorlog in op de Belgische samenleving?

Oorlog. Bezetting. Bevrijding brengt alle facetten van de oorlog in kaart en begeeft zich buiten de lijnen van de traditionele oorlogsgeschi...

Meer weten...

Na de Tweede Wereldoorlog ligt Europa in puin. De industrie is zo goed als uitgedoofd en op de internationale scène speelt het continent nauwelijks nog een rol. De grootmachten bekijken elkaar met argusogen. Het bloedige gewapende conflict van 1939-1945 maakt plaats voor een andere vorm van strijd: de “Koude Oorlog”. Reeds in 1946 spreekt Winston Churchill over een “ijzeren gordijn” dat Europa in twee rivaliserende blokken opsplitst en twee Duitse Staten creëert. In 1961 wordt dat “gordijn” met de bouw van de Muur van Berlijn een fysieke realiteit. Twee wereldbeelden staan tegenover elkaar en beogen verschillende...

Meer weten...

In het kader van de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de ontdekking van de gruwel van de nazikampen toont dit boek wat vandaag nog van de concentratiekampen en uitroeiingscentra overblijft. De oorden, die Luc Mary-Rabine in zwart-wit fotografeerde, zijn nu verlaten, maar toch laten ze vermoeden wat er zich heeft afgespeeld. De stilte trekt een denkproces op gang. De natuur heeft de zichtbare sporen van de gruwel ietwat uitgewist en haar rechten weer opgeëist. Daardoor ontstaat hoop: “dit nooit meer”.

Meer weten...

Op 8 mei 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Europa. Sta morgen even stil bij deze dag en gedenk samen met ons de vele helden die zich toen hebben ingezet voor onze vrijheid. Samen houden we hun herinnering levendig.

Wil je mee de geschiedenis induiken en ontdekken hoe de Geallieerden de Duitsers hebben verslagen? Kom dit weekend gerust langs en ontdek onze expo ’40-’45!

Meer weten...

Het panorama bovenop de triomfboog zal op zondag 9 mei 2021 wegens omstandigheden niet toegankelijk zijn voor het publiek.

We danken u voor uw begrip.

Meer weten...

Op maandag 26 april voerde de C-130 'CH-13' zijn laatste vlucht uit, na negen jaar “trouwe dienst” bij de 15e Wing van Melsbroek. Vergezeld door twee F-16’s en gevolgd door een A400-M landde het vliegtuig met het o zo kenmerkende silhouet voor de laatste keer op het vliegveld van Bevekom.

Defensie kocht in 1972 twaalf C-130H-Hercules aan, ter vervanging van de C-119 Fairchild Flying Boxcar. Tijdens een – heel – lange loopbaan vlogen ze ontelbare militaire en humanitaire missies. Sinds december 2017 worden de toestellen geleidelijk uit de dienst genomen om door de Airbus A400-M Atlas te worden vervangen. Defe...

Meer weten...