War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

Het War Heritage Institute, de federale instelling met als missie de valorisatie van het Belgische militair erfgoed, start het netwerkproject ‘Belgium, Battlefield of Europe?’ op. Dit netwerk is een losse associatie van militair-historische instellingen in België die kunnen samenwerken op het vlak van militaire (oorlogs)geschiedenis, herinnering en toerisme.

Doe mee als geassocieerde site of als partner. De eerste indienperiode loopt tot 31 december 2020.

Meer info vindt u in de uitnodiging.

Uitnodiging.pdf

Meer weten...

Zo komt u meer te weten over onze opdrachten, beheerorganen en belangrijkste activiteiten!

Jaarverslag 2019

Ontdek hier de jaarverslagen van onze instelling sinds haar oprichting.

Veel leesplezier!

Meer weten...

Twee sites van het War Heritage Institute zullen vanaf dinsdag 1 december 2020 opnieuw voor het publiek toegankelijk zijn: het Koninklijk Legermuseum (Brussel) en het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk (Willebroek).

Reservatie verplicht per e-mail of telefoon (tijdens de openingsuren):


Volgende maa...

Meer weten...

“CS, Mil, TAG, Bon, Gn., …” Voor wie niet vertrouwd is met het militaire jargon, zijn dit slechts enkele onbegrijpelijke afkortingen. Het Belgian War Dead Register helpt je alvast op weg met een verklarende lijst.

Een korte versie vind je hier: www.wardeadregister.be/nl/militaire-afkortingen

Meer weten...

Tijdens de nacht van 17 op 18 november namen Ilse Bogaerts (curator collection uniforms and iconography), Hannes Vanwymelbeke en Elle Jacobs (dienst herinnering) deel aan een internationale online conferentie met als titel: Commemorating the 70th Anniversary of the Korean War: Roles and Challenges of War Museums and Memorials.

Het War memorial of Korea, die de conferentie organiseerde, liet verschillende musea aan het woord die elk een presentatie gaven over de lessen en kennis die ze hebben verworven bij het bestuderen van verschillende conflicten. De klemtoon kwam te liggen op welk verhaal je vertelt e...

Meer weten...

Hij liet zich FALO noemen: Fernand Allard l’Olivier was een van de officiële schilders van het Belgische leger in het begin van de 20e eeuw. Het Legermuseum had een tijdelijke voorstelling van zijn doeken voorzien, maar corona heeft er anders over beslist. Het personeel van het Museum was echter toch blij zijn volledige oeuvre te herontdekken aan de hand van het boek dat nu over de schilder wordt gepubliceerd.

Meer weten...

Paul Sobol, een van de laatste getuigen van Auschwitz, heeft ons gisteren op 93-jarige leeftijd verlaten.

Paul Sobol was een van de allerlaatste Belgische getuigen van de horror van het kamp van Auschwitz. Hij werd geboren in 1926, was van Joodse afkomst, werd op 13 juni 1944 met heel zijn familie in Brussel aangehouden en met het XXVIe konvooi op 31 juli 1944 vanuit Mechelen naar Auschwitz gedeporteerd.

Ter plaatse ontsnapte hij ternauwernood aan de onmiddellijke uitroeiing in de gaskamers. Hij werd voor de arbeid geselecteerd en onderging de verschrikkelijke beproeving van het leven in de concentratiekamp...

Meer weten...

Ook in coronatijden zit het War Heritage Institute niet stil. Collega Wannes Devos heeft onlangs nog een digitaal gastcollege gegeven over de ‘Museale werking rond de Tweede Wereldoorlog in het Koninklijk Legermuseum (1944-2019)’ aan een select publiek masterstudenten Geschiedenis van de VUB.

Meer weten...

In deze coronatijden blijft iedereen zoveel mogelijk binnen. Een bezoek in open lucht aan een gemeentelijke begraafplaats is wel mogelijk, zeker als je je houdt aan de coronaveiligheidsregels. Tal van graven zijn te herkennen aan het Pro Patria-plaatje.

Op 11 november 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog. 11 november is de dag bij uitstek om de herinnering aan alle Belgische gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog levendig te houden. Ook de herinnering aan Onze Vergeten Helden. Na het beëindigen van de vijandelijkheden in 1918 en 1945 werden vele Belgische gesneuvelden begraven op een militaire begraa...

Meer weten...

Net als op de gemeentelijke begraafplaats in Bergen sieren overal in het land de herdenkingsplaatjes Pro Patria de oorlogsgraven. Dankzij de inzet van de gemeenten en vele vrijwilligers (video in het Frans).

Meer weten over het leven van de Belgische gesneuvelden en Onze Vergeten Helden? Ga naar www.wardeadregister.be!

In 2018, het jaar van ‘100 jaar einde Eerste Wereldoorlog’, is het War Heritage Institute (WHI) gestart met ‘Onze Vergeten Helden 14-18’. De herinnering aan de gerepatrieerde helden leeft daar waar ze hun leven doorbrachten. Heel wat gemeenten hebben zich achter dit project geschaard. Het...

Meer weten...