War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Het is met grote droefheid dat we het overlijden van Roger Coekelbergs hebben vernomen

Het is met grote droefheid dat we het overlijden van Roger Coekelbergs hebben vernomen (Bergen, 20 februari 1921 – Sint-Lambrechts-Woluwe, 3 maart 2021), doctor in de Wetenschappen, professor, weerstander en politiek gevangene. Het War Heritage Institute biedt aan zijn echtgenote, mevrouw Roger Coekelbergs en aan zijn hele familie, zijn innige deelneming aan.

Roger Coekelbergs studeerde aan de Koninklijke Militaire School, werd in 1940 krijgsgevangen genomen en keerde op 20 december 1940 terug naar België. In januari 1941 schreef hij zich in aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Heel de oorlog lang maakte hij goed gebruik van zijn status als “student”. Reeds in 1941 had hij contacten met de inlichtingendienst “Luc” die later onder de naam “Marc” zou opereren.

Volgens Emile Housiau, voorzitter van de politiek gevangenen in Bergen, was hij de instigator van de betoging op 8 augustus 1941. Na een opsluiting in Breendonk ging Roger Coekelbergs deel uitmaken van het netwerk “Marc”, waar hij een van de leiders van werd. In 1942, met de hulp van Georges Schnoll, richtte hij in Henegouwen een bijzonder doeltreffend netwerk op. In 1944, bij de bevrijding, sloot hij bij het Amerikaanse leger aan en nam hij deel aan de campagne in Duitsland. Even voor het einde van de oorlog vervoegde hij zich bij de Belgische 4e brigade. Voor zijn activiteiten binnen de inlichtingendiensten kreeg hij de titel van kapitein ARA (Agent de Renseignement et d’Actions).

In 1945 keerde hij terug naar de Koninklijke Militaire School om er zijn studies voort te zetten. Hij bleef 40 jaar in de KMS, achtereenvolgens als repetitor, docent en hoogleraar. Hij werd ook doctor in de Wetenschappen (groep Chemische Wetenschappen) in 1951 en werd gelauwerd door de Academie voor Wetenschappen (Prijs-Frédéric Swarts voor de periode 1950-1952).

Tijdens zijn academische loopbaan voerde hij ook intens wetenschappelijk onderzoek, zowel in België als in het buitenland. Hij was eveneens wetenschappelijk adviseur in de chemische industrie, meer bepaald bij UCB.

Eind 1999, samen met enkele medewerkers en met de hulp van de minister van Landsverdediging, dhr. André Flahaut, realiseerde hij de renovatie van het Fort van Breendonk dat in 1947 bij wet een Nationaal Gedenkteken was geworden. In 2000 werd hij voorzitter van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk en later erevoorzitter.

Roger Coekelbergs had net zijn 100ste verjaardag gevierd. Hij was een van de laatste “overlevenden van Breendonk”. RIP.